Какво е визкозитет на маслото и защо е толкова важен?

Когато се дефинира "вискозитет", важно е да се отбележи, че вискозитетът на маслата обикновено варира в зависимост от температурата. Всеки сироп е добър пример, защото има висок вискозитет при ниски температури - правейки го дебел и труден за изливане. Загрейте същия сироп и става масло с нисък вискозитет, което е по-тънко и по-тънко. За сравнение, водата има нисък вискозитет, който остава постоянен.

 

Моторното масло с по-нисък вискозитет е по-лесно да се изпомпва през тесни отвори и филтри и ще се оттича по-бързо към резервоара за рециркулация. Отрицателната страна на по-ниския вискозитет е защитният филм на маслото, който не може да поддържа толкова голямо тегло и налягане в критичните области като лагерите на коляновия вал.

Независимо от нивото на вискозитета, моторното масло също изчезва, когато се нагрее - нещо, което поставя предизвикателство пред инженерите. За да бъде ефективно, моторното масло трябва да е достатъчно тънко, за да може лесно да изтече при стартиране на студен двигател, но трябва да остане достатъчно дебело при по-високи температури, за да предпази движещите се части.

За да се създадат студени тънки и топли дебели характеристики, които протичат точно срещу естествените тенденции на нефта, съвременните масла съдържат редица полимери, които се разширяват с топлина.

На масла се дава двуциклен рейтинг на вискозитета, определен от Сдружението за автомобилни инженери (SAE). Първото число е естествената дебелина на основното масло - това е вискозитет по време на студеното начало. "W" между двата номера означава подходяща за зимна употреба, защото са спазени единни стандарти за определени температурни оценки (на базата на това първо число) за студено манипулиране и студено изпомпване. По този начин, 5W-20  масло предлага същата защита при стартиране на студено като 5W-30 или 5W-40 масло.

Втората цифра след W се отнася до характеристиките на вискозитета, които моторното масло проявява при температура 212 градуса по Фаренхайт (100 градуса по Целзий) - работеща температура за повечето двигатели. В този момент 5W-40 осигурява същата защита като 10W-40 или 15W-40.

Характеристики на моторното масло

Сега знаем, че вискозитетът се отнася до способността на моторното масло да тече. Вискозитетът се свежда до размера на молекулярните структури в самия нефт. Тъй като тези структури варират по размер, средният размер на молекулите в крайна сметка определя общия рейтинг на вискозитета.

Докато преминават (работят), молекулярната структура и размерът на минералното масло намалява, тъй като тези молекули буквално износват. Милионите пътувания около двигателя оказват своето значение, което води до частици, които са по-малки, с по-малък вискозитет. 

Тъй като синтетичното масло е произведено от човека в лаборатория, произведените молекули са с еднаква големина. Това уеднаквяване им позволява да поддържат своя размер и вискозитет много по-дълго. 

Друг компромис, когато става дума за вискозитет, е връзката му с триенето. Маслото с по-нисък вискозитет, което е по-тънко и се движи по-лесно, ще създаде по-малко плъзгане на възвратно-постъпателните части. Намаленото плъзгане води директно до по-висока икономия на гориво и повече мощност на колелата. Трябва да има правилен баланс между защитата на двигателя и намаляването на триенето.

Кое масло да изберете?


Инженерите в автомобилната индустрия прекараха малко време в изпитания на различни типове моторно масло, за да определят кой работи най-добре в двигателя ви. Тъй като тяхното окончателно решение се основава на разстояния между части, обороти, работни температури и други важни детайли, използването на точното масло, което те препоръчват, е от съществено значение за дълъг живот на двигателя.

Ще намерите препоръчаното масло за вашия автомобил в секцията "Спецификации" на ръководството на собственика. Ако не е налице ръководство, потърсете стикери на производителя, които могат да бъдат поставени под капака. В някои случаи детайлите за вискозитета могат да се окажат точно върху капачката за пълнене на маслото.


В секцията за моторни масла на нашия уебсайт ще намерите богат избор. Нека повторим най-важната ни точка: когато купувате масло, трябва да изберете степента на вискозитет, препоръчана от производителя на вашия автомобил. Възрастта на вашия автомобил, пробегът му и условията на шофиране играят важна роля при вземането на решения. Бъдете сигурни, че нашата гама от решения означава, че ще намерите правилното моторно масло на правилната цена!

Сподели

Коментари:


Напиши Коментар